Zorunlu Web Sitesi Yaptırma!

Yeni TÜRK TİCARET KANUNU ile şirketlere web sitesi zorunluluğu 14 ŞUBAT 2011 tarihli ve 27846 sayılı Resmi Gazete'de yayınlandı. Yeni TÜRK TİCARET KANUNU' na göre her şirket bir web sitesi yaptırmak zorunda.

Yeni Türk Ticaret Kanununa göre olması gereken web sitesinin özellikleri nedir?
Yeni Türk Ticaret Kanununda detaylı olarak bahsedilen web sitesi zorunluluğu şirketlerin ortaklarına ve diğer kurumlara karşı şeffaf olmasını amaçlıyor. Zorunlu web sitesi şirketin tüm resmi bilgilerinin yayınlanması gereken bir web sitesi. 

Bu nedenle şu özellikler ön plana çıkıyor: 
-Web sitesi zorunluluğu tüm sermaye şirketleri için geçerli. 
-Zorunlu kanuni Web sitesi kolayca güncellenebilir olmalı. 
-Yeni Türk ticaret kanununda web sitesinde yayınlanmalı denen tüm bilgiler, raporlar (Toplantı duyuruları, kararları, bilançolar gibi) zorunlu web sayfası içinde bulunmalı. 
-Web sitesi zorunluluğu bilgiye ulaşılması için konuldu. Bu amaçla web sitesi yayını kesintisiz olmalı. Bu sebeple hizmet alınan firma ile bu konuda bir destek anlaşması yapılması hatta bu yükümlülükleri hizmet sağlayan firma ile paylaşılması zorunlu web sitesinin sürekli yayında olması için gerekli. 
-Web sitesi ortakların uzaktan (il dışı ya da ülke dışından ) toplantılara katılması ve oy vermesi gibi esaslar üzerine kurulu olmalı. Yani görüntülü konuşma ve elektronik imzaya dayalı sistemlerin zorunlu web sitesi içinde olması gerekiyor. 
-Web sitesi kanundaki değişiklikleri de öngörecek , değişiklik yapılmaya uygun olmalı. 
-Web sitesini sadece kanuni zorunluluk olarak kullanılmayacağı da düşünülmeli. Maliyet açısından web sitesi hem kanuni şartları hem de genel web sitesi oluşturma amaçlarını kapsamalı.     

Web Sitesi Zorunluluğu Yasasına Göre site içeriğinde neler olmalı? 
Şirketin kanunen yapması gereken ilanlar 
* Pay sahipleri ve ortakları açısından önem taşıyan açıklamalar 
* Yönetim kurulu toplantılarının yapılması ile ilgili gerekli belgelerin açıklanması 
* Bu kurullara ilişkin davetlerin yapılması, oy verme, şeffaflık ve kamuyu aydınlatma yönünden zorunlu ve yararlı görülen hizmet ve bilgilerin sunulması 
* Pay sahiplerinin veya ortakların aydınlatılmasının öngörüldüğü diğer konular Finansal Durum 
* Finansal tablolar, bunların dipnotları, yıllık rapor, yönetim kurulunun kurumsal yönetim ilkelerine ne oranda uyulduğuna ilişkin yıllık değerleme açıklaması 
* Denetçilerin raporları ve yetkili kurul ve bakanlıkların istedikleri pay sahiplerinin ve sermaye piyasasını ilgilendiren konulara ilişkin olarak şirketin bildirimleri     

Hiç Web Sitesi Yaptırmayan ya da Yasaya Uygun Web Sitesi Yaptırmayan Sermaye Şirketleri Ne Olacak? 
Tasarının yasalaştığı tarihten itibaren 3 ay içinde hiç web sitesi yaptırmayan ya da yasaya uygun web sitesi yaptırmayan; anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, limited şirket müdürleri ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirkette komandite ortaklar 6 aya kadar hapis ve 100 günden 300 güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılacaklar. 

Bunun yanında; web sitesine konulması gereken içeriği usulüne uygun bir şekilde koymayan; anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, limited şirket müdürleri ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirkette komandite ortaklardan failler (bu kişilerden söz konusu fiili işleyenler) üç aya kadar hapis ve yüz güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılacaklardır. 

14 Ocak 2011' de yeni Türk Ticaret Kanunu ile şirketlere web sitesi zorunluluğu yasalaştı. Yeni Türk Ticaret Kanununa göre her şirket kanuna uygun web sitesi yaptırmak durumunda kalacak. 

Yasaya uymayarak site yaptırmayan ya da eksik bilgiler içeren site yaptıranlara hapis ve para cezası uygulanacak. 
- Yasa ile birlikte tüm sermaye şirketleri web sitesi yapmak, 
- Yasada belirtilen şirket bilgilerinin güncel halini sitesine girmek, 
- Zorunlu olacak bilgileri sürekli güncel tutmak zorundadır. 2012 Temmuz ayında yürürlüğe girecek olan yasaya uymayarak site yaptırmayan ya da eksik bilgiler içeren ve halkı yanıltmaya yönelik olan site yaptıranlara hapis ve para cezası uygulanacak. 2012 Temmuz ayı yasanın yürürlüğe gireceği tarih olup, önümüzdeki zaman zarfı ise şirketlere tanınan süredir. 

Peki yeni yasa neden getirildi?
Günümüzde internet en güçlü, kolay ve hızlı iletişim mecrası olmayı başarmıştır. İnsanlar aradıkları hizmetleri, ürünleri internet üzerinden bulup, kapısına kadar gelmesini isteyebilmekte, izlediği ve tanımak istediği şirketleri internet üzerinden takip edebilmekte. İletişim ve haberleşmede bu denli etkili olan internet, sermaye şirketleri için çok önemli konumdadır çünkü sermaye şirketleri çok ortaklı, iletişime ihtiyaç duyan, şirket içi olayların ve kararların kamuoyunu ve piyasaları ilgilendirdiği ve etkilediği yapılardır. Yeni yasa, sermaye şirketlerinin ortaklarını ve kamuoyunu şirketteki gelişmeler hakkında daha etkin biçimde bilgilendirmeye zorlamaktadır. 

Yeni yasanın istediği web sitesi nasıl olmalıdır? 
- Web siteniz olsun ya da olmasın yasa kriterlerini uyan bir site yapılması ya da var olan sitenin yasaya uygun hale getirilmesi gerekmektedir. 
- Yapılacak web sitesinin kolay kullanılır bir yönetici paneli olmalı ve bu sayede güncel bilgiler ve şirket içi durumlar hakkında bilgilendirme yapılmalıdır. 
- Site sürekli erişime açık yani kesintisiz olmalıdır. 
- Teknik yazılım ve barındırma desteği fatura ve sözleşme dahilinde kurumsal bir firmadan alınmalıdır. Aksi halde sitenin kurallara uygun yapılmadığı kabul edilecektir. 

Web siteniz sizin imajınızdır bu yüzden site yaptırırken sadece yasada belirtilenleri kapsayan sınırlı bir yapı değil, şirketin kurumsal tanıtımını da yapacak profesyonel bir site olarak da kullanılmalıdır.     

Hangi şirketlere web sitesi yaptırmak zorunlu hale geliyor?

Hangi Şirketler Web Sitesi Yapmak Zorunda Kalacaklar?
Sanıldığının aksine, tüm şirketler değil, sadece sermaye şirketleri web sitesi yaptırmak zorundadırlar. Tasarıya göre sermaye şirketleri ise şunlardır: 
- Anonim Şirketler 
- Limited Şirketler 
- Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirketler 

Dolayısıyla; anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler, tasarıya uygun biçimde hazırlanmış, web sitelerine sahip olmak zorundadırlar.  

  

Web sitesi zorunluluğu için için Dikkat edilmesi gerekenler?
-Zorunlu web sitesi için oluşturulacak yapının , Web sitenizin mutlaka yönetici panelli olmalı. 
-Size kanunda yer alan bilgilerin neler olduğu ve nasıl yayınlanacağı konusunda eğitim verilmeli. 
-Sizin yapamayacak olduğunuz durumlarda tam destek almalısınız. 
-Hizmet sağlayan firma kurumsal olmalı. Site adınızın kaybolması, 2li anlaşmazlıklarla el konulması, site yayınının süreli ya da süresiz durması gibi riskleri asla almayın. Hapis ve para cezaları kanunda açıkça belirtilmiştir. 
-Web sitesi geliştirilebilir olmalı. Zorunlu web sayfası için istenecek yeniliklere cevap vermeli. 
-Sadece web sitesi zorunluluğuna özel olabilir ancak gerekirse şirket tanıtımları için uygun olmalı.    
 

Bu Yeni Tasarı Hangi Amaçla Web Sitesi Zorunluluğu Getiriyor?
Web sitesi, herkesin, her yerden kolayca erişebileceği bir veri ortamıdır. Yeni TTK tasarısı, web sitesini bu yüzden zorunlu kılmaktadır. 

Şahıs şirketlerinde az sayıda ortak vardır ve bu ortaklar iletişim halindedirler. Bu yüzden şahıs şirketlerinin, ortaklarını web sitesi üzerinden bilgilendirmek gibi bir sorunları yoktur. Şahıs şirketlerinin ortaklarının yanında kamuyu bilgilendirmesi de beklenmemektedir. Çünkü, şahıs şirketleri, kamunun genelini ilgilendirmeyecek kadar küçük çaplıdır. Dolayısıyla şahıs şirketlerinin web sitesi yapmasının zorunlu kılınması anlamlı olmayacaktır. Bu şirketlerin web sitesi yapması, kamuyu aydınlatmak ya da ortakları bilgilendirmekten ziyade, şirket tanıtımı yapması demektir. Sermaye şirketlerinde çok sayıda -özellikle anonim şirketlerde milyonlara ulaşan sayıda- ortak mevcuttur. Ve bu şirketlerin sermayeleri de genellikle kamuyu ilgilendirebilecek kadar büyüktür. Sermaye şirketlerindeki gelişmeler doğrudan ya da dolaylı olarak milyonlarca insanı etkileyebilir. 

Sermaye şirketi ortaklarının çok sayıda olması; tamamının karar alıcı durumda olamaması ve tamamının şirket hakkında bilgi sahibi olamaması sonuçlarını doğurur. Ayrıca piyasayı etkileme güçleri yüksek olduğundan, bu şirketlerdeki gelişmeler kamuyu ilgilendirmektedir. İşte tasarının gerekçesi de tam olarak bu sorunları çözmek... Yani sermaye şirketlerinin ortaklarını ve kamuyu şirketteki gelişmeler konusunda daha etkin biçimde bilgilendirmeye zorlamak.  
 

Bilindiği üzere 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 14 Şubat 2011 tarihinde 27846 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Söz konusu kanun ise 01 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Zorunlu Web Sitesi Yaptırma!
Whatsapp Hattı